Skip to content

Culinaire Wadden- & Oestertocht

De Culinaire Wadden- & Oestertocht is het meest uitgebreide arrangement die ik u kan aanbieden. Ik haal alles uit de kast om een uitstekende vaartocht te organiseren, waarbij u de zee proeft op haar best. Met nadruk op vers, biologisch en puur natuur. Aan boord staat Waddenkok/chefkok Grote Ben klaar om u culinair te verwennen. Ik zeg altijd: “Ga mee, het is goddeloos lekker!”

De dag in een notendop:

• Ontvangst met koffie, thee en een Wieringer stik
• Uitleg over het schip en de tocht
• Lunch aan boord: speltbrood met vleeswaren (zonder toevoegingen)
• Trek met het sleepnet
• Bisque maken van de vangst
• Excursie op het Wad en rapen van schelpdieren
• Oesterproeverij
• Kokkel- en mosselproeverij, zowel puur als aangekleed
• Paling roken en proeven
• Diner aan boord: kokkelpasta, vleesschotel en mooie salades (vers aan boord bereid)
• Fruit met slagroom als toetje

Het schip van Jan RotgansDe Culinaire Wadden- & Oestertocht duurt 7-8 uur. Waarbij proeven en tot rust komen centraal staan in een prachtige omgeving.

Vanuit de haven van Den Oever varen we naar de Waddenzee en meteen ontdekt u het natuurschoon. Duizenden vogels, zeehonden op de zandbanken, rustig stromend water en adembenemende uitzichten over zee. Holland op z’n mooist.

Aan boord is veel ruimte om rond te lopen, maar u kunt ook royaal zitten op het zonneterras en de zilte lucht opsnuiven.

Persoonlijk vind ik dit gebied, het Amsteldiep, het mooiste plekje van de Waddenzee en laat dat graag aan u zien. Ook wil ik u daarover vertellen. Hoe vissers op zee leefden, welke diersoorten er voorkomen en hoe de zee leeft. U zal verbaasd zijn wat u te weten komt!

Uitgebreide omschrijving (klik hier)

Tijdens de vaart verzorgen wij een heerlijke lunch, bestaande uit verrukkelijk voor ons speciaal gebakken speltbrood. Dit brood is speciaal uitgezocht op kwaliteit en pure ingrediënten. De smaak past bij de fijne smaken van deze culinaire tocht.

Voor dit brood zijn speciale Italiaanse vleeswaren gevonden van een biologische en diervriendelijke oorsprong. Dit proef je er vanaf.

Diverse voedzame en gezonde salades maken de tocht op zee extra smaakvol. Bijvoorbeeld een salade met romanesco, kikkererwten en een eitje, een groene salade met avocadodressing of lentesalade met aardbeien, groene asperges, doperwten, radijsjes en boekweitkorrels. De zomer is aan boord!

En in het rookvat hangt de paling rustig te roken, totdat deze gereed is om genuttigd te worden. We nemen de tijd, want dat bevordert de smaak.

Ondertussen gaan we het sleepnet overboord gooien en vissen wat de zee ons biedt. Dat is iedere keer weer anders, maar vaak treffen we diverse (plat)vis, garnalen en krabben. De vangst wordt in een grote waterbak gedaan en gezamenlijk bekijken we wat we hebben en… wat we ermee kunnen doen. De Waddenkok zorgt ervoor dat uw smaakpapillen worden verrast. Verser kan niet!

De garnalen kunnen worden gebakken op de bakplaat en van de krabben maken we een mooie bisque, een vissoep of een palingsoep van de ingrediënten die aan boord aanwezig zijn.

Dit alles kunt u aan boord bekijken en proeven.

Oesters vers van zeeNa twee uur varen en de eerste proeverijen naderen we het Amsteldiep en gaan we van boord om te wadlopen. Hier maken we gebruik van mijn speciale volgboot en krijgt u beschikking over lieslaarzen om uw voeten niet te bezeren aan de scherpe oesterschelpen.

Op warme dagen kunt u beter oude schoenen meenemen om over de oesterbanken te lopen, dat loopt prettiger dan lieslaarzen of blote voeten.

De stevige zandplaat is prima om te bewandelen naar de oester- en mosselbanken. Onderweg nemen we meteen kokkels en alikruiken mee, we willen alles proberen als we straks weer aan boord terug zijn!

Bij de oesterbank demonstreer ik hoe de schelp geopend moet worden, om ze vervolgens vers te eten. Midden op zee!

Aan boord worden de meegebrachte zeevruchten door de kok op diverse manieren klaar gemaakt. Hierdoor krijgt u de kans om topkwaliteit schaal- en schelpdieren te proeven en u mag zoveel proeven als u wilt.

Een “oester in ‘t groen” is een ware sensatie. Tongstrelend is de combinatie van verse oester met Tabasco en ijskoude wodka..!

Culinair genietenTerwijl wij gezamenlijk op de zandbanken wandelden, heeft de chefkok aan boord verse salades en een heerlijk diner bereid.

Een verse kokkelpasta, met een fijne smaak en bereid met een neutrale extra vergine olijfolie om de smaak van de zeevruchten niet te beïnvloeden.

We bieden u daarnaast een prachtige schotel van licht gevogelte. Welke door de geraffineerde smaak prima past naast de kokkelpasta, maar ook lekker is voor degene die geen vis wil eten.

Alles wat u eet is biologisch en puur. Zoals het hoort te zijn!

Omdat ik geen wijn drink, heb ik een mooie bijpassende wijn laten uitkiezen door een vinoloog.

Het verloop van deze dagtocht is deels afhankelijk van het weer, het getij en de Waddenzee. Maar door mijn ervaringen van vele waddentochten bent u zeker van een mooi en vooral smakelijk dagje uit!

U kunt telefonisch boeken via: 06-51 78 35 45

Kosten € 100,- per persoon, excl. drank.

Datum in overleg.

Afvaarttijd afhankelijk van het tij.

Groepen vanaf 15 personen tot maximaal 40 personen.

Voor groepen vanaf 40 personen hebben wij een aangepast arrangement.